Monthly Archives: március 2016

wedding-ring-hand-women (1)

Ez + az a gyűrűviseletről

Gyűrűket viselünk, kivált a gyűrűsujjunkon, elsősorban a bal kezünk 4. ujján. Aulus Gellius szerint,  az egyiptomi papok az emberi test tanulmányozása során találtak egy nagyon finom ideget, amely egyenesen csak ezt az ujjat köti össze a szívvel. Salamon király, Josephus Flaviustól tudjuk, varázsgyűrűt viselt, melynek segítségével társalgott az állatokkal, a madarakkal, a halakkal és a férgekkel.

A régi kínaiak is gyakran mondogatták, hogy „a tíz ujj össze van kapcsolva a szívvel”.
A kései ókor néphitben szó esik egy gyűrű orákulumról is. Valens császár idején Patriklosz és Hilarius udvari hivatalnokok perében. Egy fonálon lógó gyűrű lengett egy serpenyő felett. A serpenyő szegélyébe belekarcolták az abc betűit, és a lengő gyűrű által megjelölt betűket fejtették meg azután.

A középkorban talizmánnak is használták a gyűrűt. Szerelmi varázsláshoz is használták, amikor különböző mágikus jeleket karcoltak bele. Egy marseille-i L.  Gaufridi bérlőt többek között azért ítéltek máglyahalálra annak idején, mert ilyen módon igézett meg egy lányt.

Egyiptomban találjuk meg a ma használatos karikagyűrű, vagy jegygyűrű elődjét is. Természetesen, az akkor használt gyűrűk még nem aranyból készültek, hanem bármilyen, az ott található erősebb növényekből, nádból, sásból, és egyebekből.

Már akkor is ismerték a kör szimbolikáját, amely a soha el nem múló dolgok jelképe, vagyis az örökké valóságé. A körbe futó gyűrű vonala mutatja, hogy a két ember között lévő szerelem nem múlik el, mindig fenn áll, örökkön-örökké, legalább is addig amíg a gyűrűt  viselik. A gyűrű közepén lévő lyuk mutatja a kaput, a jövőt, ami a pár előtt van.

Talán ebből az időből ered a szokás, hogy nem illik a barátnőnk karikagyűrűjét felpróbálni, mert az szerencsétlenséget hoz. Nem jó, ha  a karikagyűrűnk elgurul, mert szétszakíthatja a házasságunkat.

A régi időkben a gyűrűk még növényekből készültek, és a technika fejlődésével egy időben változtatták anyagaikat is. Később már bőrből is készítettek gyűrűket, sőt csontokból is faragtak gyűrűket. Olaszországban készült talán az első gyűrű, ami már vasból volt, a görögöknél nem sokára megjelent az arany gyűrű is. A későbbiek folyamán Franciaországban már ezüstből is készítettek jegygyűrűket.  Az 1200-as években már a püspökök is tiltották, hogy a férfiak viccből gyűrűzzék meg a lányokat, és valószínűleg ettől a korszaktól kezdve vettük nagyon komolyan a jegygyűrű jelentését.

Különös hatóerőt szereztek a gyűrűk akkor, ha az asztrológia szabályai szerint drágaköveket foglaltak beléjük. A drágakövekkel díszített gyűrűk a mondák szerint hatalmas erőt kölcsönöznek a viselőiknek. A végtelent jelző formáik miatt szolgáltak ezek az ékszerek a fogadalmak és az eljegyzések megerősítésére is.

Használták a gyűrűket gyógyító eszközként is. Görcsök és nyavalyatörés ellen is – ezek voltak az úgynevezett görcsgyűrűk. Ezeket használat előtt 9 napig a fecskefészekben tartották.

A gyűrűkéhez hasonló jelentéssel bír a korona és a koszorú. Ezek is szintén annak a bizonyos kígyónak a jelképei, amelyik a saját farkába harap, és anélkül zárja a kört, hogy kezdete és vége lenne.

Egy régi kínai magyarázat szerint:

1. A hüvelyk ujj a szülőket jelképezi
2. A mutatóujj a testvéreket
3. A középsőujj Te vagy
4. A gyűrűsujj a partnered
5. A kisujj a gyerekeid
Tedd össze a kezeidet úgy, ahogy a képen van. Csak a középsőujjaid legyenek lefelé. Az ujjaidat próbáld most egyenként szétválasztani.
A szülők nem lesznek velünk mindig, ezért a hüvelykujjaidat szét tudod választani.
A mutatóujjakat szintén, mert a testvéreid is különböző életet fognak élni.
A kisujjaidat is szét tudod választani, mert a gyerekek is egyszer elmennek a szülői háztól.
Csak a gyűrűsujjaidat lehetetlen szétválasztani, mert a partnereknek egy életre szóló kapcsolatban kell hogy legyenek!

Ideális esetben.

 

Forrás: meddedesign.wordpress.com; donna.hu

Kép: austinareaweddings.yolasite.com

Miért csodás a karalábé? Ezért együnk többször ebből a finom és egészséges zöldségből!

karalabe

A káposztafélékkel rokonságban álló karalábé Európa északi részén nagy népszerűségnek örvend. A helyes kis zöldségben B6-, C-vitamin van, de megtalálható benne a foszfor, a kálium, a magnézium, a kalcium, a mangán és a réz is. Akik fogyni szeretnének, a karalábé … read more

Takarítsd ki az egész lakást vegyszermentesen!

takaritsd ki vegyszermentesen

Ahhoz, hogy a lakást tisztává és illatossá varázsold, nincs szükséged hatféle méregdrága tisztítószerre: természetes szerek használatával is ugyanolyan jó eredményeket érhetsz el, közben pénzt is spórolsz, és még a környezetedet is kíméled. Mosódió A szokásos mosópor és öblítő kombinációt cseréld … read more

Gének vonzásában

Couple Looking at Each Other

Új megvilágításba került az, hogy az emberek miként választanak párt maguknak – mondta el egy tudós az Európai Humán Genetikai Társaság konferenciáján, néhány évvel ezelőtt. Maria da Graça Bicalho professzor, a brazíliai Parana Egyetem Immunogenetikai és Hisztokompatibilitási Laboratóriumának vezetője kimutatta, … read more

Tavaszi csirkemell ragu

Tavaszi rizseshús rukkolával, medvehagymával

Hozzávalók 20 dkg csirkemell filé 40 dkg  zöldségkeverék: borsó, sárgarépa, karfiol, brokkoli, gomba (kedvünk szerint bővíthetjük vagy elhagyhatunk zöldségeket belőle) 1 kis fej vöröshagyma 1/2 l víz kb 2 evőkanál étolaj só ahogy szereted bors ahogy szereted 4 csipet borsikafű 1 teáskanál mustár 2 evőkanál finomliszt … read more