Monthly Archives: július 2014

Eszterházi vigasságok Fertődön – Hatvan nagyszerű koncert a felújított palotában

Az Eszterháza Központ a 300 évvel ezelőtti pezsgő kulturális életet idézi fel az Eszterházi Vigasságok nevű programsorozat keretében. Százötven fellépő, 60 koncert és egyedi tárlatvezetések várják az érdeklődőket, érdemes tehát felkeresni idén nyáron az Esterházy-kastélyt.

 

Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója elmondta: ezzel a zenei fesztivállal a 300 éve született Esterházy „Fényes” Miklós hercegre emlékeznek. 18 hét alatt 150 fellépő 60 hangversenyen szórakoztatja a hazai és a külföldi turistákat.

Esterházy Antal herceg, magyar és szlovák újságírók között.

Vízi István György marketing- és turisztikai igazgató prezentációjában kiemelte, hogy a 2014. március 1-jei kormányrendelet adott lehetőséget arra, hogy létre jöjjön az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, amelynek legfőbb feladata a nemzeti és egyetemes kulturális örökség megóvása és a kulturális örökséggel kapcsolatos közművelődési feladatok megszervezése, valamint a magyar történeti, művészeti és művelődéstörténeti értékek külföldi megismertetése. 17 millió euró áll rendelkezésre a magyar kormány és az Európai Unió jóvoltából a felújításokra. Egyebek között megújítják a Rózsakertet is, ahol 600 különböző rózsafajtát ültetnek, melyeket reményeik szerint már idén láthatnak az idelátogatók.

Az Eszterházi vigasságok házigazdája Esterházy Antal herceg, aki nagy örömmel üdvözölte a megnyitó kapcsán Szlovákiából is érkező újságírókat. Elmondta, hogy családja Galántáról származik, ahol két kisebb kastélyuk is volt, melyeket reméli, hogy egyszer hasonlóképpen felújítanak, ahogy a fertődi kastélyt is. A sajtótájékoztató után az újságírók gyűrűjében hosszasan mesélt életútjáról, hogy miként menekült 56-ban Magyarországról, és miért tért vissza a rendszerváltás után Fertődre.

Az Eszterházi vigasságok koncertjei koraeste kezdődnek, érdemes ezeket meghallgatni, szálláshely bőven akad a környéken, és jegyet sem muszáj előre foglalni. A szlovák újságírók látogatásán például korhű hangszereken játszott a Capella Savaria és Kalló Zsolt hegedűművész, Vivaldi Négy évszakát adták elő.

 

Forrás: vilagszam.hu – Világszám

Lehet szeretni hatféleképpen? Az ókori görögök szerint igen!

        A történelemórákon mindannyian megtanultuk, milyen sokat köszönhetünk az ókori görögöknek, akik fontos tudományok és művészeti ágak alapjait rakták le az utókor számára. Arról azonban kevesebb szó esett, hogy az antikvitás emberét az érzelmek szakértőjeként tartották számon … read more

Mi a helyzet az óvodában?

      Óvodavezetőként (óvónő kollégáimmal együtt) egyre gyakrabban tapasztalom, hogy az alig háromévesen óvodába érkező gyerekek többségéből hiányzik a felnőttek iránti tisztelet, noha az eddig életkori sajátosságuknak volt tekinthető.   Szeptemberben sok „erőszakos” apróság kerül be az óvodába. Ők, ha valami … read more

Zsebes karaj

    Hozzávalók 1 kg csont nélküli hosszúkaraj só bors fűszerkeverék bacon szalonna sajt szeletek kolbászkarikák vöröshagyma-karikák szeletelt paprika     Elkészítés módja A húst felszeletelem, de úgy hogy zsebeket vágok rajta, nem vágom teljesen el, csak bemetszem. Sózom, borsozom, … read more