boldogtalanség

Nem öl meg a boldogtalanság

Jó hír jött a szomorú és kedvetlen embereknek, akik félnek, hogy a rossz hangulatuk az egészségük rovására megy. Egy új tanulmány azt állítja, hogy a boldogtalanság önmagában nincs közvetlen hatással az életkorunkra.

A rossz egészségi állapotú nők nagyobb valószínűséggel lesznek boldogtalanok, de a boldogtalanság önmagában nem növeli a korai halál kockázatát – állítják a kutatók, miután több mint 700 ezer brit nő adatait értékelték.
A boldogság és az egészség összefüggéséről szóló korábbi kutatások zavaros ok és okozati összefüggéseket állítottak fel – mondta a tanulmány társszerzője, Sir Richard Peto, az oxfordi egyetem orvosi statisztika és epidemiológia professzora. “A betegség tesz boldogtalanná és stresszt okoz. A betegség az a dolog, ami a boldogtalanságot eredményezi, és nem a boldogtalanság okoz betegséget” – mondta a tudós, a tanulmányt ismertetve, amelyet a The Lancet orvosi folyóirat tett közzé.
A teljes halálozási arány a boldogtalanok között ugyanakkora, mint azok között, akik általában boldogok – volt a kutatás konklúziója, miután a tudósok kiszűrték az egészségi állapot és az életmód különbségeit. Ez igaz volt az összes elhalálozásra, de igaz a rák vagy a szívbetegség miatti a halálesetekre is. Ebből arra következtettek, hogy a boldogtalanság önmagában nem járt együtt a halálozás növekedésével a boldogtalanságról beszámoló nők körében.
A korábbi tanulmányok, amelyek összekötötték a csökkent halálozási arányszámokat a boldogsággal, relaxációval, vagy a jóllét érzésével, nem vizsgálták a rossz egészségi állapot erős pszichológiai hatásának érvényesülését Peto és munkatársai szerint. “Ha boldog akarsz lenni, akkor a legfontosabb dolog, hogy egészséges maradj, mert a betegség, ami a legvalószínűbben boldogtalanná tesz” – jelentette ki Peto.

“A tanulmány ugyanakkor nem teljesen zárta be az ajtót a boldogság lehetséges egészségügyi hatásai előtt, mert a kutatók csak azt vizsgálták, hogy a boldogság vagy a boldogtalanság hogyan érinti egy adott személy halálozási kockázatát” – mondta Philippe de Souto Barreto, a toulouse-i egyetem öregedéskutatója.

“Az egészség tágabb fogalom. Ha belegondolunk betegségekbe, egyes tanulmányok azt találták például, hogy a boldogság csökkenti a szívkoszorúér-betegség kialakulásának veszélyét” – jelentette ki Barreto, aki a The Lancetben kísérő publicisztikát írt a tanulmányhoz. Barreto azt is megjegyezte, hogy a mintában főleg középkorú nők voltak, illetve más vizsgálatok kimutatták, hogy a boldogság előnyösebb lehet a férfiaknál, mint a nőknél, amikor a teljes halálozási kockázati képet vizsgáljuk.

“Ezért, véleményem szerint a vita még nem zárult le, s további kutatásokra van szükség ezen a területen a boldogság és annak orvosi következményeit illetően” – jelezte a francia tudós.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.