hugonnai-vilma

Dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

120 éve 1897. május 14-én, 20 év várakozás vehette át doktori diplomáját.

„Rettenetesek ezek az emancipált nők! – háborgott a kultuszminiszter. – Fel akarják forgatni a világot! Eddig is megvolt a világ orvosnők nélkül, és ezután is meglesz!”

 

A társadalmi haladásnak, például a nők jogainak mindig is voltak elvakult ellenzői – és az idő, a történelem soha nem igazolta őket. Azon követelések közül, melyeket egykor természetellenesnek, radikálisnak, férfigyűlölőnek, az államra veszélyesnek stb. tartottak, több mára teljesen elfogadott.

165 éve, 1847. szept. 30-án született Dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő. Életrajzát –   írta meg Vilma doktorasszony címmel.

Grófi családban született, 18 évesen férjhez ment Szilassy György földbirtokoshoz. A házasság boldogtalan volt, Vilma sokat maradt egyedül, és a vagyont elkártyázó, párhuzamos viszonyt folytató férj még a néhány tudományos szaklap, és az éjszakai világítás árát is felrótta neki. Mivel Magyarországon a nők nem járhattak egyetemre, Vilma – fájdalmas döntést hozva: fiát ideiglenesen hátrahagyva – Zürichbe utazott tanulni. Az ehhez szükséges engedélyt megszerezte a férjétől, anyagi támogatást viszont nem kapott, így családi ékszerek árából finanszírozta a tanulmányait – ezeket hálás apósától kapta, akit halálos betegségből sikeresen kigyógyított.

Minimumra kellett fognia az életvitelét, és a szűkös évek után 1879-ben megkapta a diplomát. Zürichben marasztalták volna, de neki feltett szándéka volt, hogy magyar orvosként magyar betegeket akar gyógyítani.

Hazája úgy „hálálta meg” az elkötelezettségét, hogy a diplomáját nem volt hajlandó elismerni, és évtizedekig, megalázó módon, hivatalosan csak bábaasszonyként dolgozhatott (valójában gyógyított; elsősorban szegény nőket, saját megélhetési nehézségei dacára sokszor ingyen). Közben elvált, újra férjhez ment Wartha Vince vegyész-akadémikushoz, és egy lányuk, Vilma született. Ez a házasság már sikeres volt, férje támogatta őt az orvosi munkájában, melyet hivatalosan csak 50 évesen kezdhetett meg – több, mint húsz évvel (!) a megszerzése után, 1897-ben végre elismerték a diplomáját, de az összes szigorlatát újra le kellett tennie. A vizsgák egyenrangú szakmai társalgásba fordultak, a professzorok elismeréssel nyugtázták a doktornő széleskörű ismereteit, korszerű tudását. Végre kitehette a táblát: „Dr. Hugonnai Vilma, orvos.” Számos szakmai publikációja köül legismertebbé „A nő, mint háziorvos” c. könyve vált.

Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy a 20. század első két évtizedében igen élénk is bekapcsolódott, és elsősorban a nők képzéséért szállt síkra.

 

Forrás: nokert.hu

Kép: nlcafe.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.