MOTHER-HUGS-BABY

Miért adj több ölelést

Mindenki tapasztalta már, hogy egy őszinte, kedves ölelés után feldobódik , feltöltődik energiával, jobb, mosolygósabb lesz a hangulata.

Némely szerencsés ember minden nap részesül ölelésben. Mert, környezetében naponta, őszintén, szeretettel megölelik egymást. Boldogok mert, nap mint nap töltekezhetnek ebből a kiapadhatatlan szeretetforrásból. Míg számtalan sokan csak sóvárognak igazi, meleg ölelés után.

 

Miért jó ha, megölelünk valakit vagy megölelnek minket?

Mert: ölelés hatására oxitocin szabadul fel a testben. Az oxitocin fokozza a bizalmat, az önbizalmat, jelentősen csökkenti a félelem érzetet, erősíti a szociális és párkapcsolatokat.

Mert: csökkenti a vérnyomást. Az ölelésnek vérnyomás-harmonizáló hatása van.

Mert: Jó hatással van a szívműködésre valamint csökkenti a stresszt. Már egy 20 másodperces ölelés is jelentősen csökkenteni a stressz káros hatásait,  a vérnyomás-emelkedést és a szívfrekvencia növekedést. Javítja a szívbetegségek kockázati eredményeit, erősíti az immunrendszert. Megölelünk valakit (szeretettel) és az melegíti a saját szívünket is. De orvosilag is bizonyított, hogy segíti a szívműködést.

Mert: A sokszor megölelt gyermekből nyugodt, kiegyensúlyozott felnőtt ember lesz. Nem is szükséges hangsúlyozni a gyerekkori ölelés, szeretettel teli környezet előnyeit. Egy öleléssel, nem csak kifejezzük gyermekünk iránt érzett érzelmeinket, hanem egyúttal a csökkentjük a mindennapi környezet által kiváltott stressz káros hatásait is.

Mert: Felnőtt embereknél és különösen idős korban fokozódik az ölelés pozitív hatása. Több egyetem kutatásai is bizonyítják, hogy az ölelés és a fizikai érintés jótékony hatásai a kor előrehaladtával fokozódnak. Tanulmányok igazolják, hogy az időskori egyedüllét kedvez a depresszió, és ezáltal akár súlyosabb betegségek kialakulásának. Ezért mindenképpen jó, ha van az idősek közelében valaki, akit megöleli őket, és aki megölelhetnek.

Viszont a nem őszinte, szeretettel tett ölelés, képes lehet ellentétes élettani hatást is kiváltani.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.