SCHÜSSLER-SÓK, AVAGY AZ ARCODRA VAN ÍRVA MINDEN

Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler német orvos 1821-ben, Bad Zwischenhahnban városában született, majd Oldenburgban szerzett orvosi diplomát (érdekesség, hogy az érettségi nélkül szerezte meg a képesítést, az érettségi bizonyítványát csak a diploma után kapta meg). Érdeklődése hamar a homeopátia felé fordult, részben erre, részben a kor akkoriban elért élettani eredményeire támaszkodva (miszerint bizonyos ásványi anyagok szükségesek a szervezet működéséhez) alkotta meg rendszerét. Alapgondolata, hogy tizenkét ásványi só (“a szervezet élettani funkcionális szerei”) tölt be kulcsszerepet töltenek be a só-víz, a sav-bázis háztartás fenntartásában, a vérképzésben stb. A 12 ásványi sót később 15 kiegészítő sóval egészítették ki halála után. Vélt hiányállapot esetén ezek pótlása szükséges, az így kialakuló betegségek kezelésére, a tünetek enyhítésére. Schüssler elgondolása azonban nem az volt, hogy a hiányzó anyagokat nagy mennyiségben vigye be (pl. vasat vérszegénység esetén), hanem a homeopátia eszköztárához nyúlt. Alapelve az, hogy homeopátiás hígításban bevitt sókkal “közvetíti” az információt a sejteknek, így azok a táplálékból jobban fogják hasznosítani az ásványi anyagokat.

 

woman-face

 

Schüssler-terápia másik alappillére az arcdiagnosztika: művelői szerint az arcbőrön megfigyelt elváltozások utalnak belső szervi problémákra, minden ilyen jelnek diagnosztikai jelentősége van. Az arcot természetes fényben (persze smink nélkül) kell vizsgálni. Pl. tejszínű arc a szemkörnyéken kalium chloratum (KCl, kálium-klorid, azaz kálisó) hiányára utal.

A kálium-klorid valóban fontos vegyület: nélkülözhetetlen a sejttevékenységhez. Fontos a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az izmok és idegsejtek ingerület átvitelében valamint a sejtek energia ellátásában is hangsúlyos a szerepe. Legújabb ismeretek szerint a káliummal csökkenteni lehet többek között a stroke (szélütés) és a szívritmuszavarok kockázatát, a vérnyomást, de akár a csontok kalciumszintjének csökkenését is. Az élettani működésekhez szükséges mennyiségben a híresztelésekkel ellentétben nem méreg – igaz, jelentős dózisban szívleállást okoz. Ez a dózis azonban valóban jelentős: a KCl LD50 értéke egy 75 kg testtömegű ember esetén 190 g.

Mindkét ion (a kálium és a klorid is) nagyon fontos, de nem teljesen igaz, hogy a sejtplazmában kálium-kloridként (főleg, hogy disszociál) fordulna elő: a káliumionok intracelluláris (sejten belüli) koncentrációja 140 mmol/liter, míg a kloridionoké 4 mmol/l (a vérplazmában 3,3-4,9 és 96-106 mmol/l a hasonló érték). A hypokalemia (alacsony káliumszint) tünetei elsősorban izomfájdalom, izomgyengeség, szívritmuszavar, székrekedés (tehát nem hasmenés, mint a terápiás javaslatban olvashatjuk), súlyosabb esetben bénulás.

De van itt más is: konyhasó, azaz nátrium-klorid is kapható (természetesen hígításban) Schüssler-sóként, depressziótól kezdve a hajhulláson át, az hüvelyszárazságig sok mindenre jó (az ízületek kattogását “szárazság miatt kattog”, ne is említsük).

A nátrium-klorid abszolút életfontosságú (esszenciális) só. A natrium chloratum összetevői, a nátrium- és a kloridionok döntő szerepet játszanak a folyadékeloszlás szabályozásában. Míg a kálium legnagyobb részt a sejteken belül található, addig a nátrium a sejtek közötti állományban, csontokban, porcszövetekben, de a gyomorban, vesékben is előfordul. Mivel a szervezetből vizelettel és verejtékezéssel ürül, állandó pótlására van szükség.

Schüssler-féle arcdiagnosztika

 

Forrás: kodpiszkalo.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.